Gå til hovedinnholdet

Sterk på sortering: Møt vår nye ambassadør Solveig

Styrke, dedikasjon og kunnskap kan gjøre deg god i mye. Solveig er crossfitter og personlig trener, og GLØR's nye ambassadør som skal hjelpe oss med å nå målet om mer kildesortering og ombruk.

Publisert: 01/10/24

Vi i GLØR er avhengige av å nå alle våre abonnenter med informasjon, da alle må forholde seg til avfall, både våre henteordninger og at de selv kan bringe avfall til våre gjenvinningsstasjoner. Men, vi ser at i jakten på å nå alle, så blir kommunikasjonen mindre spesifikk og vi bestemte oss for å si at «alle» er sekundærmålgruppen, men at for 2025 er vår hovedmålgruppe unge voksne fra 18-29. 

Så, i jakten på å nå de unge voksne via sosiale medier, bestemte vi oss for å lete etter en ambassadør som kan hjelpe oss med dette – valget falt da på Crossfiter, personlig trener og daglig leder for Crossfit Lillehammer, solstråla Solveig Hagelien. Hun er 27-år og født og oppvokst på Søre Ål og bor nå i Røyslimoen sammen med samboer Espen.

Vi dro derfor opp på besøk til Solveig, for å undersøke hva vår nye ambassadør tenker om kildesortering og hva slags system de har hjemme og hvordan dette funker i hverdagen.

Solveig møter oss ute i vårsola på Røyslimoen og viser oss huset de pusser opp, og poengterer at de har vært veldig fokusert på kjøp av ombruksmøbler og også laget en del ting selv, bla. en skyvedør av restematerialer – dette gleder jo et GLØR-hjerte.

Hei Solveig, først og fremst – vi er så glade for samarbeidet vårt – dette gleder vi oss masse til!

Samme her, svarer Solveig og legger til at bare det å samarbeide med GLØR gjør at både hun og samboerene er litt mer bevisste og nå jobber for å lage seg et enda bedre system hjemme.

Hva slags system har dere i dag?

- Jeg syns det systemet vi har funker ganske greit. Vi har en beholder til matavfall, en til plast og en til restavfall. Også har vi denne blandingsdunken til papp/papir og glass/metallemballasje. I tillegg så har vi en dunk for pant.

Syns du det er for mye?

- Nei, jeg syns det er bra. Men man tror kanskje at noe er riktig, men så er det kanskje feil. Så den appen blir nok bra for å dobbeltsjekke noen ting, og generelt bruke når man er usikker.

- Vi irriterer oss litt over at posene ikke passer dunkene og at det ikke ser så fint ut. Så vi planlegger å lage et eget system hvor det er plass til alle typene i en hylle for eksempel. Hvis det er pent, så får man jo kanskje mer lyst til å bruke det mer og bruke det riktig.

Har dere noe system for det som vi ikke henter hjemme, som batterier og annet farlig avfall?

- Det kjører vi opp til Roverudmyra og kaster der. Vi har jo pusset opp huset vårt, så vi har vært der en del de siste to åren med alt mulig avfall. Og de er så hyggelige der oppe. Da har det jo vært mye som jeg ikke har visst hvor skulle kastes, og de har alltid hjulpet meg med å finne riktig container å putte det i.

Hva med mindre mengder?

- Akkurat nå så har vi ikke noe system for det, fordi vi har vært oppe på myra så mye at vi har bare tatt det med oss når vi skal opp dit uansett. Men fremover nå så burde vi nok få på plass et system for det.

Vet du hva sorteringsmerkene er?

- Ja, men det er ikke noe jeg bruker aktivt.

Fordi disse skal være på baksiden av all emballasje, og gir deg svaret på hva det skal sorteres som. Når du møter på utfordringer med å vite hvor du skal kaste noe, hva gjør du da?

- Må tenke meg litt om, også spør jeg samboeren min, haha.

Så bra, så han er din kilde til info, men har du brukt sorteringsfunksjonen i appen vår?

- Nei, den har jeg ikke brukt. Jeg bruker den mye til å følge med på tømmeplanene. Men den kommer jeg nok til å bruke når samboeren min ikke er hjemme fremover.

- Men jeg har lært mye nyttig fra det dere deler på sosiale medier, så jeg tenker mye mer over det nå.

Så bra, har det som du ikke har visst hvor du skal kaste, gått i restavfall til vanlig?

- Nei. Vi har en egen dunk med litt blanda ting som vi ikke har plass til å ha en egen beholder for. Der er det stort sett papp/papir og glass/metall-emballasje som går, men den har jeg brukt hvis jeg er usikker og samboeren min ikke er hjemme. Han har skikkelig god kontroll på dette, så da ordner han opp i den når han har tiden til det.

Så den kan brukes hvis du/dere blir usikre og ikke har tid til å sjekke det ut?

- Ja, da legger vi det til side til når vi har tid. Men jeg kommer nok til å legge mer merke til merkene og tenke mer over det fremover.

Har du noen gode tips til reduksjon av avfall til andre?

-Ja en ting vi er veldig bevisste på er matavfall! Vi jobber ikke 8-16 og har ofte lange dager, derfor forbereder vi ofte maten for flere dager av gangen og passer på at vi spiser det vi kjøper inn og bare kjøper det vi trenger. Dette er mulig fordi vi ukeshandler og ikke går på impulskjøp. Som idrettsutøver er det viktig at jeg får i meg nok mat. Ved å preppe måltider, klarer jeg å planlegge bedre og sikre at jeg får i meg det jeg trenger. Jeg kan ikke hoppe over et måltid fordi det går ikke med tanke på hva jeg ønsker å oppnå.

Det er jo skikkelig lurt, det er det flere som kan ta lærdom av!

Vi har nylig lansert et tilbud i Lillehammer sentrum hvor du kan levere mindre mengder avfall, tror du at du vil bruke mini-GLØR fremover til de mindre mengdene?

- Ja. Jeg syns det er et kjempefint tilbud, spesielt til de som ikke har bil. Det er så lettvint og bra at det er i byen. Jeg har troa på at det kan redde ut mye av det som er feilsortert.

Så bra! Vi gleder oss skikkelig til å jobbe videre sammen med deg for å spre det glade sorterings-budskap. Ha en super dag!

Fant du det du lette etter?
Følg GLØR
Følg GLØR {{ glorpartner ? 'Partner ' : ''}}på Facebook Følg GLØR {{ glorpartner ? 'Partner ' : ''}}på Linkedin
Utviklet av OffCenit / Krible