I en plukkanalyse fra 2022 fant vi ut at kun 34% av det som er i restavfallsdunken er restavfall. De andre 66% er annet avfall som kunne vært sortert ut.

Så hva er det som kan forklare at vi sier en ting, men gjør noe annet?
Det er sagt at for at handling skal skje så må holdning, system og kunnskap være tilstede. Men hvordan kan vi luke ut hva det er vi mangler for at sortering skal finne sted?
Ta en titt under kjøkkenbenken din. Hvor mange avfallsbeholdere har du der? Matcher det med dunkene/systemet du har har stående ute?
Du har kanskje en til mat og en til rest? Også har du kanskje en eske eller en pose til papp og papir og drikkekartonger? Kanskje til og med en egen pose til plast?
Da vet du at systemet er i orden. Er det da kanskje kunnskapen det står på?
Sorteringsmerkene er på nesten alt av emballasje og du kan bruke GLØR husholdnings appen for å søke opp det du er usikker på hvor skal. Så kunnskapen kan vi heldigvis innhente raskt og enkelt.
Er det da holdningen? Tar det litt for lang tid å skylle det rømmebegeret? Eller er det bare lettere å kaste alt i restavfallet?
Det er faktisk restavfallet vi betaler for når vi betaler renovasjonsgebyr. Det vil si at hvis vi tar oss de ekstra minuttene til å skylle det rømmebegeret så kan vi kaste det gratis fordi vi ikke betaler for plastavfallet. Da kan du kanskje velge et mindre abonnement og spare penger i måneden. Bra for lommeboka og bra for miljøet.
Men hva med det avfallet som ikke blir hentet hjemme spør du. Det kan du levere på mini-GLØR på VARIG i Jernbanegata 3. Så batterier som du samler opp i et syltetøyglass eller en gammel isboks kan du ta med sammen med den t-skjorta og den bukse som fikk hull og den kleshengeren i metall som ble ødelagt, og levere til gjenvinning på vei til bussen for eksempel.
Vi trenger at alt avfallet som du produsere hjemme blir levert tilbake. Alt det som du ikke trenger eller kan bruke lenger kan vi gi nytt liv hvis vi får muligheten. Og hvem gir oss muligheten til det? Jo, det er deg.
Så takk for at du sorterer avfallet ditt og leverer det til gjenvinning så vi kan bruke ressursene en gang til - for framtida.